Terug naar het overzicht

Tips voor het zoeken naar een huurwoning in Amsterdam

donderdag 12. januari 2017

Velen zullen het gevoel herkennen. De einddatum van je huurcontract eindigt en je dreigt op straat te komen staan. Vervolgens spendeer je gedwongen al je tijd aan het vinden van een huurwoning in Amsterdam. Sommigen vinden hun droomwoning bijna meteen, maar voor anderen vraagt deze zoektocht om aanzienlijk meer geduld.

De zoektocht naar een woning kan erg zwaar zijn. Dat is erg begrijpelijk, een dak boven het hoofd is tenslotte een van de belangrijkste dingen in het leven. Bij Woningtarget.nl zijn we ons hier goed bewust van, we hebben daarom deze pagina opgesteld met tips en raad om je stress voor een deel weg te nemen.

Leer Amsterdam kennen!

Wanneer je op zoek bent naar een huurwoning, is het een voordeel om je te orienteren op de verschillende stadsdelen van Amsterdam. Amsterdam is een stad met veel diversiteit en ieder stadsdeel heeft haar eigen charme. Zo is Amsterdam-Noord anders dan de Jordaan, Oud-Zuid verschilt met de Bijlmer, en Nieuw-West heeft een ander karakter dan Zeeburg.

Het is verstandig je te verdiepen in welke stadsdelen bij je passen en welke binnen je budget vallen. Je kunt op die manier gerichter zoeken en de kans vergroten dat je naar tevredenheid komt te wonen. Hierdoor verklein je het risico snel weer op zoek te moeten naar een andere woning.  

Wees op tijd!

Het is een goed idee om zo snel mogelijk een overzicht van de Amsterdamse woningmarkt te krijgen. Wanneer je snel een woning wilt vinden is het verstandig om met zo weining mogelijk tijd een totaaloverzicht te krijgen van de woningmarkt. Zet daarom op een rij hoeveel woonruimte je wenst, wat je maximale huurprijs is en in welk stadsdeel de woning moet liggen.

Het kan lastig zijn om een uitgebreid en volledig overzicht van de Amsterdamse woningmarkt te vinden. Op http://www.woningtarget.nl/amsterdam vind je een zo compleet als mogelijk overzicht van de woningmarkt in Amsterdam en omstreken en de rest van Nederland. Door een account als woningzoekende aan te maken op www.woningtarget.nl word je daarnaast automatisch gemaild wanneer woningen passend bij jouw woningeisen op internet geplaatst worden. Wanneer een relevante woning geplaatst wordt heb je deze binnen maximaal 3,5 uur binnen in je mailbox. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Gebruik Facebook correct!

Vele woningzoekenden maken gebruik van Facebook wanneer zij op zoek zijn naar een huurwoning in Amsterdam. Het is echter lastig om facebookpagina’s volledig spamvrij te houden. U doet er daarom verstandig aan om te zoeken naar woningen op Facebookpagina’s waar spamcontroles plaatsvinden.

Facebookpagina’s van Woningtarget.nl worden regelmatig gecontroleerd om spam te verwijderen. Door deze facebookpagina’s te gebruiken verkleint u de kans om opgelicht te worden. Onder andere de volgende Facebookpagina’s worden beheerd door Woningtarget:
https://www.facebook.com/groups/kamersinamsterdam/
https://www.facebook.com/groups/roommateinamsterdam/
https://www.facebook.com/groups/housesinamsterdam/
https://www.facebook.com/groups/huurwoningeninamsterdam/

Voorkom oplichting!

De huurwoningmarkt kan soms een onoverzichtelijke jungle zijn. Het is verstandig om ten alle tijden helder te blijven nadenken en realistisch te blijven. Als een woning te mooi lijkt om waar te zijn is dit tenslotte vaak ook zo.

Woningoplichting vindt vaak plaats, en helaas gaat het hierbij ook vaak om grote geldbedragen. Over het algemeen vindt oplichting namelijk plaats door het vragen van een hoge borg.

Om woningoplichting te voorkomen verwijzen we je graag naar de website www.heelhuidshuren.nl. Hier vindt u een overzicht van alles waar u op moet letten, en tips om oplichting te voorkomen.

Een bezichtiging is belangrijk!

Wanneer je een woning gevonden hebt en naar de bezichtiging gaat, is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat de woning bij je past. Ben je na de bezichtiging nog steeds geinteresseerd, is het belangrijk dat je afspraken maakt over de prijs en de opzegtermijn concreet maakt. Wees je ervan bewust dat een korte opzegtermijn je een grotere flexibiliteit geeft. Vraag ook na in welke staat het pand opgeleverd wordt, en of de verhuurder bereid is eventuele kosten voor aanpassingen op zich te nemen.  

Het huurcontract

Wanneer de onderhandeling met de verhuurder tot een einde is gekomen, is het een goed idee om de verhuurder een contract naar je te laten verzenden. Het is belangrijk om dit contract grondig door te nemen, en indien nodig professioneel te laten controleren. Je voorkomt hiermee onaangename verrassingen, bijvoorbeeld dat u gedwongen wordt kosten te maken wanneer u weer uit de woning gaat.

Nuttige links om een overzicht te krijgen van huurwoningen in Amsterdam

Huurwoningen in Amsterdam-Centrum
Huurwoningen in Amsterdam Zuid-Oost
Huurwoningen in Amsterdam Bos en Lommer
Huurwoningen in Amsterdam de Baarsjes
Huurwoningen in Amsterdam-Noord
Huurwoningen in Amsterdam-Oost Watergraafsmeer
Huurwoningen in Amsterdam Oud-Zuid
Huurwoningen in Amsterdam Slotervaart
Huurwoningen in Amsterdam Zeeburg