Terug naar het overzicht

Woning kopen: goede tips voor woningkopers

woensdag 15. februari 2017

Wanneer je overweegt om een van de grootste investeringen van je leven te doen, zijn er een hoop dingen waar je aan moet denken om je droomwoning niet in een nachtmerrie te zien veranderen. Veel zaken kun je als woningzoekende zelf checken terwijl het voor andere zaken verstandig kan zijn om een adviseur in te schakelen. Met een goede voorbereiding zorg je ervoor dat de aankoop van je woning vlekkeloos verloopt.

Stel je budget vast en maak een overzicht van je financien

Om een inzicht te krijgen in hoe duur een woning is die je op het oog hebt, is het verstandig om een gedetailleerd budget op te stellen. Het budget geeft inzicht in hoeveel geld je maandelijks over hebt voor het betalen van je huur, boodschappen enz. Het is hierbij belangrijk om al je maandlasten mee te rekenen, zodat je een reeele berekening van je budget maakt. Om een te hoge hypotheek te voorkomen controleert de bank vaak ook of je berekening reeel is. 

Onderzoek de koopwoningmarkt 

Wanneer je de koop goed hebt afgewogen, heb je een voordeel bij het onderzoeken van de markt en de start met je woningzoektocht. Op Woningtarget.nl krijg je een overzicht van beschikbare woningen in Nederland. Wij streven er naar dit overzicht zo compleet als mogelijk te maken. Wanneer je een groot aanbod van woningen hebt gevonden, kun je op zoek gaan naar woningen die binnen je woningeisen en budget vallen. Denk hierbij ook aan hoe lang de woning al te koop staat en wat de prijs is voor woningen in hetzelfde gebied. Hoe meer je weet over de mogelijkheden van de koopmarkt, des te beter je onderhandelingspositie is bij bijvoorbeeld de prijsonderhandelingen. Door verschillende woningen te bezichtigen kun je een beter beeld vormen met welke gebreken je wel of niet kunt leven.

Woningrapport bij de aankoop van een woning

Wanneer je een aantal interessante woningen hebt geselecteerd, is de volgende stap om woningrapporten op te vragen bij de verschillende aanbieders. In het woningrapport kun je alles lezen over de woning die je interesseert, zoals het energielabel, de conditie van het pand en een eventueel financieringsvoorstel en benodigde aanbetaling vanuit de makelaar. Door het woningrapport goed door te nemen kun je een gegronde afweging maken welke van je geselecteerde woningen wel of juist niet goed bij je passen. Bijvoorbeeld omdat deze veel onderhoud behoeven of een hoog energieverbruik hebben. Het woningrapport dient ook een beschrijving van de woning en de omgeving te bevatten. Veel verkopers presenteren hun woning met (te) mooie teksten, waardoor het erg verstandig is om zelf grondig onderzoek te doen naar de daadwerkelijke kwaliteit van de woning. Onderzoek kun je bijvoorbeeld doen door de woning na te trekken op het internet. 

Waarop moet je de woning controleren voor je deze koopt?

- Vocht en schimmel
Wanneer je een woning bezichtigt, moet je vooral alert zijn op schimmel. Dit kan namelijk zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en in veel gevallen de woning onbewoonbaar maken. Ruikt het huis muf, en is deze lucht in alle ruimtes te ruiken? En zijn er tekenen van schimmel achter kasten en meubels, of plekken waar er over de schimmel heen geverfd is? Contact dan een professionele adviseur die het huis met u kan doorlopen. 
- Kelder
Bevindt er zich een kelder in de woning, dan moet deze grondig onderzocht worden – De kelder kan beschadigingen bevatten, die kostbaar zijn om te repareren. Controleer of er barsten in de wanden of vloer zitten. Tekenen van vocht in de kelder kan het resultaat zijn van afbladderende verf. Voor de zekerheid is het dan ook goed om een bouwkundige mee te nemen naar de bezichtiging.
- Dak
Het kan duur zijn om het dak te vervangen, let daarom goed op de conditie van het dak. Vraag de verkoper naar de onderhoud van het dak en vraag om een onderhoudsrapport. Bekijk het dak van het pand en controleer deze op gaten, beschadigingen of losse materialen.
- Overstromingen
Let er ook op of de woning in een gebied ligt waar gemakkelijk overstromingen plaatsvinden. De locatie van de woning en de bouw kan een hoop zeggen over de waarschijnlijkheid van een eventuele overstroming bij hoog water door regen of meren en zeeen in de buurt. Het is verstandig om na te gaan of de woning gelegen is in een risicogebied. 
- Badkamer
Wat ook prijzig kan uitpakken is de badkamer. Een badkamer met gebarste voegen kan vochtschade en schimmel bevatten. Let goed op delen die opnieuw geverfd lijken, dit kunnen namelijk plekken zijn waar waterlekkage voorkomt. Controleer ook de conditie van de ramen op lekkages en beschadigingen.

Controleer het woningrapport en het elektriciteitsrapport 

Om de kans op een goede aankoop te vergroten, moet je goed weten wat een woningrapport en elektriciteitsrapport precies inhoudt. Een woningrapport is kort gezegd een doktersverklaring voor een woning, uitgevoerd door een bouwkundige, die de woning van A tot Z controleert op de aangegeven controlepunten van de verkoper. Als woningkoper is een woningrapport een belangrijke graadmeter om de kwaliteit van de woning te beoordelen. Als koper krijg je namelijk een beter inzicht in de eventuele gebreken en beschadigingen van de woning. Controleer ook of de woning voorzien is van een geldig elektriciteitsrapport, wat kort gezegd de controle van de elektriciteit in de woning is. Dit rapport wordt opgemaakt door een elektricien en is een jaar geldig. Het woningrapport en elektriciteitsrapport zijn niet verplicht, maar geven de verkoper een aanzienlijk grotere geloofwaardigheid. 

Kun je een woningaankoop ongedaan maken?

Je kunt een woningaankoop ongedaan maken tot 3 werkdagen na de ondertekening van het koopcontract. Je hoeft de verkoper slechts te vertellen dat je je terugtrekt van de aankoop. Vaak moet je hierbij echter wel een percentage van de koopsom betalen als "schadevergoeding" aan de verkoper. Wanneer je bereid bent om dit percentage te betalen doe je er verstandig aan om je schriftelijk terug te trekken van de aankoop. Dat wil zeggen, per mail of post. Op die manier zorg je ervoor dat de opzegging op papier staat. Zorg ervoor dat het bericht voorzien is van een tijd en datum, en zorg ervoor dat het bericht binnen de 3 werkdagen na het tekenen van het koopcontract bij de verkoper binnen is. Stel de verkoper daarnaast ook zo snel mogelijk telefonisch op de hoogte van het ongedaan maken van de koopovereenkomst. 

Lees hier meer over een woning kopen:

https://www.woningtarget.nl/koopwoningen.aspx