Onderverhuur

Wat is onderverhuur?

Bij onderverhuur wordt een woning of een deel van een woning "doorverhuurd" aan een derde partij. Wanneer een huurder tijdelijk geen gebruik maakt van de woning maar deze niet wil opzeggen, is onderverhuur een mogelijkheid. Een derde partij komt dan in de woning te wonen en huurt deze van de huurder.    

Waar moet ik op letten bij onderverhuur?

Onderverhuur is soms lastiger dan je zou denken. Om onderverhuur zonder problemen te laten verlopen moeten namelijk de verhuurder, de belastingdienst en de gemeente ingelicht worden. Als alledrie deze partijen akkoord gaan met het onderverhuren, kan dit zonder problemen plaatsvinden.

Het is verstandig om een contract op te stellen en rekening te houden met de huurbescherming van de onderverhuurder. Als je de onderverhuur niet juist contractueel vastlegt, kan de onderverhuurder anders in de woonruimte blijven zitten omdat hij of zij rechten heeft opgebouwd. 

Wat zijn de voor- en nadelen van onderverhuur? 

Het grote voordeel van onderverhuur is vanzelfsprekend de inkomsten die de huur dekken wanneer je als huurder zelf geen gebruik maakt van de woning. Tegelijkertijd verlies je de woning niet, en kun je later dus weer terugkeren in je huurwoning.

Nadelen aan onderverhuur zijn echter de risico's op het niet ontvangen van huur, vandalisme in de woning, of een schending van het huurcontract. Het is verstandig om uitvoerig onderzoek te doen naar de huurbescherming van de onderverhuurder, voordat je definitef besluit een onderverhuurscontract op te stellen en de woning onder te verhuren.

Interessante links: