Een huis huren, wat komt erbij kijken?

Een huis huren, wat komt erbij kijken?

Zoek naar woningen in heel Nederland

Bij het huren van een huis komt het een en ander kijken. Wat moet je zoal weten voordat je een huis gaat huren? Hier proberen we antwoord te geven op deze vragen.

Allereerst, de huizenmarkt betreffende huurwoningen bestaat uit de vrije huursector en sociale huurwoningen. Jouw inkomen bepaald voor welke van deze twee soorten huurwoningen je in aanmerking komt. Indien je inkomen te hoog is, dat wil zeggen boven het maximum inkomen voor huurtoeslag, dan maak je minder tot weinig kans op een huurwoning in de sociale huursector. In 2016 ligt het maximum inkomen moesten woningcorporaties minimaal 80% van de vrije huurwoningen verhuren aan personen met een inkomen tot € 35.739. De overige slechts 20% van de sociale huurwoningen mag worden verhuurt aan hogere inkomens.
Schrijf jezelf in bij een woningcorporatie zodra je 18 jaar of ouder bent, zodat je meer kans maakt om een huurwoning te krijgen in het geval van sociale huurwoningen.

Kosten waar je rekening mee moet houden:

Natuurlijk betaal je als huurder de maandelijkse (kale) huurprijs. Daar bovenop komen de servicekosten, kosten voor gas, water en elektra, en specifieke belastingen en verzekeringen. Daarbij kun je onder andere denken aan milieuheffing, rioolrechten en een inboedel verzekering.

Controleer de maandelijkse huurprijs:

Dit geld voornamelijk voor sociale huurwoningen, waarbij de prijs wordt bepaald door een puntensysteem. Aan de hand van dit puntensysteem is het mogelijk om zelf te controleren of je niet teveel betaald voor de woning. Dit is onder andere afhankelijk van de status van de woning, de locatie, en specifieke kenmerken van de woning zoals een tuin, dubbel glas en centrale verwarming. Indien er uit het puntensysteem blijkt dat je teveel betaald voor wat je krijgt, kun je je huur laten toetsen bij de huurcommissie en eventueel verlaging van de huur krijgen.

Huurcontract:

Niet te vergeten, loop altijd het huurcontract goed na voordat je deze ondertekend. Controleer de plichten die je hebt als huurder, bijvoorbeeld omtrent het opzeggingstermijn, de servicekosten en huurverhoging.
Bezichtiging
Net als bij het kopen van een huis, is het verstandig om ook bij huurhuizen een bezichtiging in te plannen. Let bij de bezichtiging op de conditie van het huurhuis, maar ook de buurt waarin het huis ligt. Enkele vragen die je jezelf en de verhuurder kunt stellen:

- Hoe zijn de sanitaire voorzieningen?
- Is de woning gehorig?
- Zijn er voldoende mogelijkheden voor ventilatie?
- Zijn de sloten in het huis in goede staat?
- Is er een goede CV ketel aanwezig?

 Wil je graag meer lezen over de kosten van huurhuizen, lees dan hier verder