Waarom zijn huurhuizen zo duur?

Waarom zijn huurhuizen zo duur?

Zoek naar woningen in heel Nederland

Veel mensen in Nederland vragen zich af waarom ze zoveel geld kwijt zijn aan wonen: waarom zijn huurhuizen zo duur?!

Veel Nederlanders die kampen met deze vraag, verdienen nét te veel om in aanmerking te komen voor sociale huurwoningen. Echter, door strenge regels krijgen ze bijvoorbeeld geen hypotheek. Een van de weinig overgebleven mogelijkheden is in dat geval: huren in de vrije sector. De huurprijzen in Nederland in de vrije sector zijn echter hard gestegen de laatste jaren en stijgen nog steeds.

Of deze groep Nederlanders wordt geplaatst in een bepaalde klasse van de sociale huurwoningen, zo komen ze bijvoorbeeld in aanmerking voor huurhuizen die tussen de 586 en 710 euro per maand kosten. Echter, het aanbod van deze woningen is schaars en vaak verdient iemand in dit geval té veel om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Dan is een huurhuis van 700 euro per maand geen realistische optie, omdat in dat geval vér boven de voorgeschreven grens zit van het percentage inkomen dat je zou moeten uitgeven aan woonlasten.

Het Nibud geeft als indicatie dat maximaal een derde van iemands inkomen zou moeten worden besteed aan de totale woonlasten. Dat huurhuizen in Nederland zo duur zijn, komt dus aan de ene kant door de stijgende prijzen op de huizenmarkt. Aan de andere kant is er ook een tendens van mensen die alleen in aanmerking komen voor een bepaalde klasse huurhuizen, welke relatief gezien erg (of misschien wel té) duur zijn. Klik hier om meer te lezen over hoe je een huis kan huren