Wanneer huurtoeslag aanvragen?

Wanneer huurtoeslag aanvragen?

Zoek naar huurwoningen in heel Nederland

Indien je woonruimte wilt gaan huren, vraag je je hoogstwaarschijnlijk af: Heb ik recht op huurtoeslag? Wanneer kan iemand huurtoeslag aanvragen? En wat is mijn huurtoeslag precies?’.
Deze vragen kunnen in grote lijnen hier beantwoord worden. Hieronder proberen we uit te leggen hoe de aanvraag van huurtoeslag in Nederland werkt. Wanneer iemand huurtoeslag kan aanvragen, is afhankelijk van diegenes leeftijd, inkomen, vermogen en woonsituatie. Want laten we even stilstaan bij het begin: Huurtoeslag - wat is dat? Huurtoeslag is een bijdrage van de Nederlandse overheid in de kosten van jouw huurwoning. Indien jij in verhouding tot jouw inkomen te veel geld kwijt bent aan maandelijkse huurkosten, dan kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag en dus huurtoeslag aanvragen.
Een bijdrage van de Nederlandse overheid? Dat klinkt goed, wanneer kun je huurtoeslag aanvragen?
Er zijn een aantal standaard voorwaarden waaraan je moet voldoen om huurtoeslag te kunnen aanvragen:

- Huurtoeslag: vanaf welke leeftijd kun je het aanvragen?  Hoe oud is iemand wanneer hij/zij huurtoeslag kan aanvragen? Je moet minimaal 18 jaar zijn om huurtoeslag aan te vragen.
- Als huurder moet je een huurcontract hebben afgesloten met de verhuurder van de woning. Indien je gebruikt maakt van tijdelijke woonruimte zonder huurovereenkomst, kun je geen huurtoeslag aanvragen.
- Je moet een zelfstandige woonruimte huren. 
- Wat valt er precies onder ‘zelfstandige woonruimte?’  Dat wordt verderop uitgelegd.
- De huur wordt op tijd door jou betaald.
- Jij, je toeslagpartner en eventuele medebewoners staan bij de gemeente ingeschreven op het woonadres.
- Wanneer jij huurtoeslag wil aanvragen, moet jij, jouw eventuele toeslagpartner en medebewoners de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben.
- De huur, het (gezamenlijke) inkomen en vermogen vallen onder het maximum bedrag om recht te hebben op huurtoeslag.

Huurtoeslag - wie krijgt het?

Zoals hierboven in de opsomming vermeld wordt, kun je alleen huurtoeslag aanvragen indien je een zelfstandige woonruimte huurt.
Wanneer is een woningen of appartement precies een zelfstandige woonruimte? Dit is een woning met een eigen toegangsdeur die van binnen en buiten op slot kan worden gedaan. Daarnaast moet er in ieder geval een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken en een eigen toilet met waterspoeling aanwezig zijn in de woonruimte.
Bovendien staat er in de bovengenoemde basisvoorwaarden dat de huur, het vermogen en het inkomen onder een maximumbedrag moeten vallen om recht te hebben op huurtoeslag.
Hoe hoog mogen deze drie bedragen precies zijn? Oftewel: wat is de huurtoeslaggrens?
De grens voor de huur, het inkomen en het vermogen van een persoon is eveneens afhankelijk van verschillende factoren. De huurtoeslaggrens is de maximale maandhuur die iemand mag betalen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. De tabel hieronder geeft je meer inzicht in de maximale hoogte van jouw huur dus de huurtoeslaggrens, jouw inkomen en eigen vermogen voor het aanvragen van huurtoeslag:

Er wordt in de berekening voor huurtoeslag - wie krijgt het, dus gekeken naar ‘rekenhuur’. Wat is rekenhuur in de voorwaarden voor het ontvangen van huurtoeslag? Dit is de kale huur plus servicekosten indien je die betaald. Welke kosten vallen er onder servicekosten? De servicekosten, en ook de kale huur, die je betaald staan vermeld in het huurcontract of in de brief je die ontvangt over jaarlijkse huurverhoging. Ook servicekosten betaal je maandelijks aan de verhuurder en kunnen bestaan uit één of meer van de volgende kosten: energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten, huismeesterkosten, kosten voor dienst-en recreatieruimten en  schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimten. Rekenhuur in de berekening van huurtoeslag, is dus de kale huur + servicekosten.En de huurtoeslaggrens is dus € 710,68 voor personen boven 23 jaar.

Er bestaan een aantal uitzonderingen waaronder je alsnog huurtoeslag kan ontvangen, ook al voldoe je niet aan de minimum leeftijd van 18 jaar. Enkele voorbeelden hiervan zijn: beide ouders zijn overleden of je bent in het bezit van een kind.
Wat als je student bent? Wanneer krijg huurtoeslag als student? Voor studenten gelden dezelfde bovengenoemde voorwaarden. Vaak is het lastig om als student huurtoeslag aan te vragen, vanwege de relatief lage aftoppingsgrens voor personen onder 23 jaar oud en de eis dat je in het bezit moet zijn van een zelfstandige woonruimte.
Wanneer moet je huurtoeslag voor 2017 aanvragen?
Indien je ervan overtuigd bent dat je aan de voorwaarden in de tabel voldoet en dus denkt recht te hebben op huurtoeslag, dan kun je huurtoeslag aanvragen. Om bijvoorbeeld de huurtoeslag 2017 te ontvangen, kun je je aanvraag nog indienen bij de belastingdienst tot 1 september 2018.
Huurtoeslag -  hoe werkt het aanvragen nou precies? Waar moet je huurtoeslag aanvragen?
De aanvraag voor huurtoeslag kun je gemakkelijk online uitvoeren onder ‘Mijn toeslagen’. Hiervoor is het noodzakelijk dat je DIgiD hebt. Waar kun je het precies aanvragen? Waar vind je ‘Mijn toeslagen’? Dit doe je op de website van de belastingdienst, wat een gratis online proces is. Indien je het lastig vindt om de stappen zelf online te doorlopen, of je hebt er geen tijd voor, dan zijn er ook organisaties die de aanvraag graag voor jou willen uitvoeren. Echter, het kost uiteraard geld om je aanvraag door een externe organisatie te laten uitvoeren.

Voor meer informatie over het aanvragen van huurtoeslag verwijzen wij je graag naar de website van de belastingdienst.

Nadat je huurtoeslag hebt aangevraagd, is het ook belangrijk om te weten wanneer je dit eventueel zou moeten opzeggen. Klik hier om hier meer over te lezen. Ben je benieuwd voor hoeveel huurtoeslag je in aanmerken komt, klik dan hier