Wanneer kan je naar een kamer zoeken?

Wanneer kan je naar een kamer zoeken?

Zoek naar kamers in heel Nederland

Zodra jij bevestiging hebt gehad van de universiteit waar je graag wilt gaan studeren, dat je bent aangenomen voor een bepaalde studie, kan de huizen zoektocht beginnen! Je wilt graag op kamers, maar wanneer zoek je dan een geschikte kamer? Wanneer is het verstandig om te beginnen met het zoeken naar een kamer?

In de meeste studentensteden in Nederland (lees: Groningen, Leiden, Delft) begint de enorme piek op de huizenmarkt al in juni. Dat wil zeggen, dan beginnen veel nieuwe studenten met het zoeken naar een kamer en de studentenhuizen beginnen met zoeken naar nieuwe lichtingen. Het wordt vaak aangeraden om minimaal 3 maanden voor de start van je studiejaar te beginnen met het zoeken naar een kamer. Natuurlijk is het tijdstip waarop jij zou moeten beginnen met zoeken ook afhankelijk van hoe intensief je in een bepaalde periode wilt en kunt zoeken. Indien jij bijvoorbeeld erg intensief, elke dag meer dan de helft van de dag spendeert aan de zoektocht naar een kamer, hoef je misschien geen 3 maanden van te voren te beginnen. Daarnaast is op tijd beginnen nog geen garantie voor een kamer natuurlijk.
Wanneer je een kamer zoekt is ook het inschrijven bij verschillende instanties voor huisvesting tegenwoordig een must. Om te zorgen dat je daadwerkelijk een kamer krijgt wanneer je een kamer zoekt, is het belangrijk dat je snel reageert zodra je iets geschikts tegenkomt. Wees niet te kieskeurig, vooral wanneer het je eerste kamer is.
Indien je een kamer bemachtigt hebt kun je altijd in de loop van de tijd een betere kamer vinden wanneer je op zoek bent. Dit wordt vaak aangeraden omdat het makkelijker is om te verhuizen van de ene kamer naar de andere kamer, dan je eerste kamer in die bepaalde studentenstad te bemachtigen. Je hebt na een tijdje een groter netwerk in de stad opgebouwd en kent de stad en de gang van zaken een stuk beter. Daardoor vergroot je je kansen op een betere tweede of derde kamer.

Over het algemeen is het lastig om een kamer te vinden in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam omdat er veel mensen naar die steden toe trekken en de vraag naar woon vesting standaard al hoog is. Het is verstandig om tijdig te beginnen indien je een kamer zoekt in één van deze steden. Let wel op: het kan zeker voorkomen dat er een stuk meer kamers worden aangeboden in Augustus in plaats van Juni of Juli wanneer je op zoek bent naar een kamer voor September datzelfde jaar.

Concluderend kunnen we zeggen dat wanneer jij een kamer moet gaan zoeken, afhankelijk is van de bevestiging van je studie namens de universiteit of hogeschool, de intensiteit waarmee je zoekt en de stad waar je op kamers wilt gaan en hierbij kan Woningtarget.nl helpen!

Ben je ook benieuwd naar het huren van een appartement, lees dan hier gauw verder.