Wanneer moet je jouw huurtoeslag opzeggen?

Wanneer moet je jouw huurtoeslag opzeggen?

Zoek naar huurwoningen in heel Nederland

Indien je niet meer aan de voorwaarden voor het krijgen van huurtoeslag voldoet, doordat je persoonlijke woon- of inkomens- situatie gewijzigd is, moet je binnen 4 weken de huurtoeslag opzeggen. Maar wanneer moet je verplicht zelf je huurtoeslag opzeggen? Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin je zelf de huurtoeslag moet stopzetten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: je verhuist naar het buitenland, je verhuist naar een woning waarvoor je geen toeslag kunt krijgen, of je vermogen is te hoog om nog recht te hebben op huurtoeslag. Je kunt je huurtoeslag opzetten/stopzetten wanneer je wilt en het is ook met terugwerkende kracht mogelijk.

Hoe kun je jouw huurtoeslag opzeggen?

Op dezelfde website die je gebruikt voor het aanvragen van huurtoeslag, kun je ook zelf je huurtoeslag stopzetten. Dit doe je door in te loggen met behulp van DigiD op de pagina ‘Mijn Toeslagen’. Het makkelijkste is om te zoeken op ‘stopzetten’ in het venster ‘wijzigingen zoeken’. Het is belangrijk om het op tijd te doen, lees hier meer over je huurtoeslag terugbetalen

Wat is aftoppingsgrens huurtoeslag?

De ‘aftoppingsgrens’ is een begrip dat wordt gebruikt voor de bepaling van de huurtoeslag. Deze grens is de maximum maandhuur waarbij een persoon nog steeds recht heeft op het ontvangen van huurtoeslag. De aftoppingsgrens voor huurtoeslag  verschilt per jaar en per leeftijdsgroep. Voor 2017 is de aftoppingsgrens voor huurtoeslag vastgesteld op  € 414,02 voor personen tussen 18 en 23 jaar oud, en  € 710,68 voor personen vanaf 23 jaar tot aan de AOW leeftijd. Vaak wordt er gesproken over een ‘lage aftoppingsgrens’ voor de eerste groep en een ‘hoge aftoppingsgrens’ voor de laatstgenoemde groep. Indien de huur die jij betaald boven de aftoppingsgrens vanjouw leeftijdscatergorie komt, vervalt je recht op huurtoeslag.