Wat is mijn appartement waard?

Wat is mijn appartement waard?

Verhuur je appartement hier

Indien je jouw appartement wilt verhuren, of wanneer je je afvraagt of je teveel huur betaalt, is het vanzelfsprekend om na te gaan wat jouw appartement waard is. Het is lastig om zelf te bepalen hoeveel je appartement waard is. Echter, het antwoord op deze vraag kan gebaseerd worden op onder andere de locatie, de grootte en de kwaliteit van het appartement.

Locatie
Het feit of je appartement zich bevindt in de Randstad of bijvoorbeeld in het noordoosten van Nederland, heeft een significante invloed op de waarde van het appartement. De prijzen op de woningmarkt liggen in het westen van Nederland aanzienlijk hoger dan in andere delen. Daarnaast heeft de ligging in een stad of in een klein dorp, ongeacht de provincie, ook invloed op de prijs en dus de waarde van je appartement. De duurste wijk van Nederland is Amsterdam-Centrum en de goedkoopste wijken vind je in kleinere plaatsen in de provincie Groningen. Een andere factor van invloed zijn bijzonderheden omtrent de locatie van het appartement. Zo kost een appartement aan zee bijvoorbeeld meer dan een soortgelijk appartement een paar wijken verderop (verder verwijderd van de zee).

Kwaliteit
In wat voor staat jouw appartement verkeert heeft uiteraard een significante impact op de waarde van je appartement. Hierbij spelen de keuken en de badkamer vooral een grote rol, omdat het renoveren van deze twee duur en lastig kan zijn. In oudere appartementen komt het vaak voor dat de badkamer en/of de keuken verouderd is en toe is aan een opknapbeurt. De bouwperiode kan hierdoor van belangrijke invloed zijn voor de waarde van het appartement.  

Grootte
Vaak wordt de waarde van een appartement uitgedrukt in de prijs per vierkante meter. Om een indicatie te krijgen van de waarde van je appartement kun je onderzoek doen naar appartementen in de dichtstbijzijnde omgeving en deze vergelijken met jouw appartement qua kwaliteit en grootte.

Door het evalueren van de locatie, de kwaliteit en de grootte van jouw appartement kun je een schatting maken van de waarde. Er zijn ook verschillende online toepassingen die de waarde van je appartement gratis te schatten. Maar uiteindelijk kun je pas zekerheid hebben over de waarde van jouw appartement nadat je het hebt laten taxeren door een vastgoed expert zoals een makelaar, notaris of architect. Hier zijn doorgaans wel kosten aan verbonden.

Via deze link kun je de maximale huurprijs van je appartement berekenen