Wat kost een appartement?

Wat kost een appartement?

Zoek naar appartementen in heel Nederland

De kosten van een appartement zijn afhankelijk van het feit of je het appartement huurt of koopt, de locatie, de status, de grootte en meer. Hier vind je meer over de kosten als je een appartement huurt, aangezien Woningtarget.nl op huurwoningen focust. 

Wat kost een appartement huren?

Als jij op zoek bent naar een appartement te huur, is het belangrijk om alle (verborgen) kosten van de huur goed op een rijtje te hebben. Wat kost een appartement huren nou daadwerkelijk? De volgende kosten moeten in acht worden genomen wanneer je een appartement wilt huren:

- De maandelijkse huurprijs
- Kosten voor onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten
- Kosten voor gas, water en energie
- Verzekeringen
- Belastingen en heffingen

De kosten voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten van appartementencomplexen, en kosten voor gas, water en energie vallen onder de zogenoemde ‘servicekosten’.
Daarnaast zijn er belastingen en heffingen welke kunnen worden doorberekend aan de huurder van het appartement. Deze vallen desondanks niet onder ‘servicekosten’. Voorbeelden hiervan zijn rioolrecht, milieuheffing en afvalheffing.
De kosten van verzekeringen kunnen onder andere een inboedel verzekering, WA verzekering en glasverzekering inhouden. Ook deze vallen niet onder het kopje ‘servicekosten’, maar zijn van dergelijk belang, ondanks het niet-verplichte karakter van sommige verzekeringen. Indien je namelijk geen (of niet alle) verzekeringen afsluit, kunnen de uiteindelijke kosten in het geval van ongelukken of onverwachte gebeurtenissen veel hoger oplopen dan de kosten die men anders kwijt zou zijn geweest aan de verzekering. Zoals je ziet, kan datgene wat een appartement huren kost nogal onderschat worden. Vaak wordt er door een huurder voornamelijk gekeken naar de maandelijkse huurprijs. Echter, soms maken de overige kosten uit de bovengenoemde opsomming een significant deel op van de totale kosten van een appartement huren.  

Via deze link kun je de maximale huurprijs van een appartement berekenen