Zo vind je je nieuwe woning

Als je op zoek gaat naar een nieuwe woning, of het nou om een vrijstaand huis, rijtjeshuis, appartement, twee-onder-een-kapwoning of alleen om een kamer gaat, is het belangrijk dat je gericht en doelmatig te werk gaat.

Centraal in je zoektocht staat een goed overzicht van de woningmarkt zodat je zo snel mogelijk kunt handelen, zodat je de beste en goedkoopste woning vindt met de inzet van zo min mogelijk tijd en energie. Vergeet niet te bedenken dat de tijd die je in je zoektocht steekt misschien wel je belangrijkste resource is. 

Wij stellen 8 stappen voor, als je een nieuwe woning zoekt:

Stap 1: Denk na over je behoeften en woonwensen. Niet alleen voor nu, maar ook voor de komende jaren.

Stap 2: Trek een geografische cirkel, waar je toekomstige woning moet liggen. Bedenk ook dat dit niet alleen de reistijd van jezelf beïnvloedt, maar ook van eventuele familieleden.

Stap 3: Nu ben je klaar om relevante woningen van de woningmarkt te verzamelen. Er is een reeks van woningsites in Nederland, waar je relevante woningen kunt vinden. Je kunt o.a. woningadvertenties vinden en een zoekprofiel aanmaken op Woningtarget.nl. 

Stap 4: Je hebt nu een bruto-lijst verzameld van relevante woningen. Eerst verwijder je de woningen, die toch niet bij je behoeften passen. Hierna vergelijk je de prijs en kwaliteit van de rest, die je in 2 stapels onderverdeelt op basis van hoe interessant ze zijn. Neem contact op met de verhuurders van het interessante stapeltje en maak een afspraak voor een bezichtiging. Bel ook de verhuurders uit het tweede stapeltje om te informeren, of deze toch je interesse kunnen wekken. Misschien valt er bijvoorbeeld over de huurprijs te onderhandelen. 

Stap 5: Tijdens de bezichting is het in eerste instantie belangrijk, om te onderzoeken of de woning goed bij je past. Als het antwoord ja is, is het belangrijk dat je het volgende duidelijk hebt: A. Prijs. Kun je een goed aanbod krijgen? B. Opzegtermijn van huurcontract. Wat is de opzegtermijn van beide kanten? C. Oplevering. Is de verhuurder bereid om eventuele aanpassingen of restauraties te ondernemen of bekostigen? 

Stap 6: Je hebt nu de woningen gezien en gedetailleerde informatie verzameld, waaronder ook over onderhandelingsmogelijkheden. Nu beperk je je zoektocht tot 1-3 woningen. Schrijf een e-mail naar elke verhuurder, waar je meldt dat als je het precies zo-en-zo kan krijgen, je direct het contract kan ondertekenen. Het is belangrijk dat je duidelijk maakt dat dit een snelle onderhandeling is. Als je onderhandelt, vergeet je dan niet in de andere partij te verplaatsen. Vraag dus niet om extreme aanpassingen van de woning en tegelijkertijd om een extreem korte opzegtermijn, of een extreem lage prijs. 

Stap 7: Als de onderhandelingen klaar zijn, vraag je de verhuurder om een contract te sturen. Het is aan te bevelen dat je altijd een deskundige het contract door laat lezen, om onnodige kosten te voorkomen. Ken je geen deskundige, stuur ons dan een e-mail naar info@woningtarget.nl, dan komen wij met een paar verwijzingen.

Stap 8: Heb je een woning gevonden? Neem dan snel en systematisch contact op met de partijen met wie je eerder contact hebt gehad, en laat ze weten dat je al een woning hebt gevonden, en dat je helaas niet met hen verder gaat. Het is belangrijk te onthouden, dat zij tijd en energie in je hebben gestopt. Het is ook belangrijk om te onthouden, dat je in de toekomst misschien weer op zoek gaat naar een woning en weer in contact met hen komt. Toon respect door hen een vriendelijke e-mail te sturen, zodra de situatie permanent is afgehandeld.